N. Vokeris: Ko stinga mūsų organizmui

2012, gegužės 4, 9:35 | kategorija Sveikata | 4 komentarai | | | Sarmatai

Informacija paimta iš Broniaus Vyšniausko sudarytos knygos „Mokykimės gyventi be vaistų“, 1991 m., Klaipėda. Medžiaga yra versta iš daktaro Normano Vokerio (http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_W._Walker) knygos „Šviežios augalų sultys“ – N.W. Walker “Raw Vegetable Juices”.

paveikslėlisŠtai ką apie žalias daržovių sultis rašo amerikietis mokslų daktaras Normanas Vokeris:
– Aš žinau, kad jeigu neišgersiu pakankamai šviežių daržovių sulčių, mano organizmui trūks svarbios sudėtinės mitybos dalies – enzimų (fermentų).
– O kaip jūsų reikalai?
Jūs ir tik jūs pats esate atsakingas už tai, kaip maitinatės. (Jūsų mitybos pagrindas yra gyvybė).
Jūsų organizmas sudarytas iš milijardų mikroskopinių ląstelių. Ir nuo jų priklauso jūsų egzistavimas. Nuo jūsų ir tik nuo jūsų priklauso gerai ar blogai jūsų vartojamas maistas maitina jūsų organizmą.

ENZIMAI

Organizmo efektyvaus maitinimo pagrindas yra GYVYBĖ, esanti jūsų maiste, ir tie nesuvokiami elementai, žinomi kaip enzimai.

Kitaip tariant, elementas, suteikiantis organizmui galimybę maitintis ir gyventi, tas elementas, kurio yra augalų sėklose ir daiguose, yra gyvybės pagrindas ir vadinamas enzimu. Enzimas – gyvybės elementas.

Enzimai yra sudėtingos medžiagos, padeda virškinti maistą ir jį įsisavinti. Tvirtinama, kad enzimai “suvirškina” vėžinius darinius. Žinodami tai, suprantame, kodėl mūsų maistas turi būti protingai ir tinkamai parinktas, kodėl jis turi būti žalias ir neapdorotas.
Gyvybė ir mirtis negali egzistuoti vienu metu. Kur gyvybė, ten ir enzimai.
Enzimai jautrūs aukštesnei negu 47°C temperatūrai. Per 49°C enzimai tampa inertiški, kaip ir žmogaus organizmas tampa vangus ir suglebęs karštoje vonioje. 54° C temperatūra enzimus sunaikina.
Sėklose enzimai tarsi miega ir, susidarius palankioms sąlygoms, gali išsaugoti savo ypatybes šimtus bei tūkstančius metų.

Priešistorinių gyvūnų palaikuose, rastuose Tolimojoje Šiaurėje, Sibire bei kitose Žemės dalyse, kur jie buvo staiga užšalę per ledo kataklizmus maždaug prieš 50 tūkstančių metų, aptikta labai daug enzimų. Jie suaktyvėjo, kai tik šių gyvūnų liekanos atitirpo iki kūno temperatūros. Tokiu būdu enzimai gali išsilaikyti žemoje temperatūroje be nuostolių.

Po tokio trumpo paaiškinimo jūs galėsite geriau suvokti, kaip protingai pasirinkti maistą, kuriuo ketinate maitinti savo organizmą, ne tik žalią maistą, bet paruoštą ir vartojamą taip, kad jis kuo greičiau ir efektyviau maitintų jūsų kūno ląsteles bei audinius.

Didysis gyvybės dėsnis yra atsistatymas. Jeigu mes nevalgysime, mirsime. Lygiai taip pat, jeigu nevalgysime tokio maisto, kuris turi visapusiškai maitinti organizmą, ne tik mirsime pirma laiko, bet tuo pat metu ir kentėsime.

Kasdien tiekdami organizmui medžiagas, iš kurių jis sudarytas, įgyjame puikią sveikatą su sąlyga, jei pakankamai dėmesio skiriame kitoms mūsų esybėms dalims, o būtent minčiai ir sielai.

Galime valgyti geriausią maistą, bet jis neužkirs kelio organizmui irti, jeigu mus persekios baimė, nerimas, pasipiktinimas, pavydas ir kitos neigiamos emocijos.

Sveikata yra neginčijamas pamatas gyvenimo poreikiams patenkinti. Viskas gyvenime – šeimyniniai džiaugsmai ir kūrybiniai laimėjimai – pagrįsti sveikata ir žvalumu.

Maistas turi būti gyvas arba organiškas (past. tam tikros cheminės formos), taip pat kaip druskos ir mineralinės medžiagos, tam, kad jas galėtų įsisavinti žmogaus organizmas savo ląstelėms bei audiniams atstatyti.

Saulės spinduliai siunčia augalams milijardus kvantų energijos, aktyvindami enzimus, pertvarkydami neorganinius elementus į organinius, kuriuose yra gyvybiškai svarbių mitybos elementų. Mokslo dėka mes dabar pajėgiame išaiškinti ir išanalizuoti elementus, esančius maiste ir subalansuoti juos pagal organizmo poreikius.

Mūsų organizmą sudaro daugelis medžiagų, pagrindinės iš jų yra šios:

DEGUONIS                        NATRIS
ANGLIS                               MAGNIS
VANDENILIS                      GELEŽIS
AZOTAS                              JODAS
KALCIS                                CHLORAS
FOSFORAS                        FLUORAS
KALIS                                  SILICIS
SIERA                                 MANGANAS

Jeigu kraujyje, ląstelėse ir audiniuose, organuose ir liaukose bei visose kitose organizmo dalyse nėra reikalingos šių elementų proporcijos arba, jeigu kurio nors iš šių elementų trūksta, pažeidžiama organizmo funkcijų lygsvara ir atsiranda būsena, vadinam toksemija, arba paprasčiau tarus – apsinuodijimas.
Sveikatai atstatyti ir palaikyti maistas turi būti sudarytas iš gyvų ir organiškų elementų, kurių yra šviežiose žaliose daržovėse ir vaisiuose, riešutuose bei sėklose.

Deguonis – vienas svarbiausių elementų. Verdant maistą, jame esantis deguonis dingsta, enzimai sunaikinami 54° C temperatūroje, ir didelė dalis gyvybinės jėgos, reikalingos mitybai, išsisklaido.

Tai, kad daugelio kartų milijonai žmonių gyveno ir gyvena, vartodami virtą maistą, jokiu būdu neįrodo, kad jų egzistavimas – virto maisto vartojimo rezultatas. Iš tikrųjų jie nyksta. Apžvelkime Europos senėjimą. Šitai patvirtina organizmo toksiškumas, nepriklausomai nuo to, žino žmonės tai ar ne. Kodėl perpildytos ligoninės, kodėl kasmet parduodama milijonai kilogramų skausmą malšinančių vaistų, kodėl tiek daug širdies susirgimų, diabeto, vėžio, amfizemos atvejų, pirmalaikio senėjimo?..

Gamta apdovanojo žmogaus organizmą milžiniška įgimta kantrybe.

Kai valgome tai, kas netinka arba nesuderinama su mūsų organizmo poreikiais ir balansu, kenčiame. Tuo atveju organizmas mus įspėja skausmais ar spazmais, kurie palaipsniui sukelia vieną iš daugybės ligų.
Tokia bausmė gali pasireikšti ne iš karto, bet po daugelio dienų, mėnesių, o galbūt ir metų. Ir tada ateina prigimties atpildo diena už jos dėsnių pažeidimą.

KODĖL GI NEVALGYTI DARŽOVIŲ?

Žmonės, kurie nežino šviežių, žalių daržovių bei vaisių sulčių vartojimo principų, gali mūsų paklausti: „Kodėl gi nevalgyti daržovių, užuot spaudus iš jų sultis ir išmetus ląstelieną?“

Atsakymas paprastas: kietam maistui suvirškinti reikia daug valandų. Ląsteliena faktiškai neturi maistinės vertės, ji kaip šluota žarnyno peristaltinio veikimo metu, todėl, geriant sultis, reikia valgyti ir žalią augalinį maistą. Sultis organizmas suvirškina ir įsisavina labai greitai, kartais per kelias minutes, virškinimo sistema tam sunaudoja labai mažai energijos.

Daržovės ir vaisiai turi daug ląstelienos. Tarpuose tarp ląstelienos narvelių yra mums reikalingų maistinių elementų atomų ir molekulių. Būtent šie elementai ir juos atitinkantys enzimai šviežiose žaliose sultyse padeda greitai pamaitinti mūsų kūno ląsteles ir audinius, liaukas, organus.

Daržovių ir vaisių ląsteliena taip pat naudinga. Kai mes vartojame žalią ir neapdorotą maistą, ląsteliena veikia kaip vidinė (žarnyno) šluota. Bet kai tas pat maistas verdamas, ugnis sunaikina jo gyvybinę jėgą. Ląsteliena, praradusi savo magnetizmą, būdama negyva, jau veikia kaip plaušinė šluota, einanti per žarnyną, labai dažnai palikdama šlamo sluoksnį ant žarnyno sienelių. Laikui bėgant šis šlamas kaupiasi, pūva ir sukelia toksemiją. Vėliau storoji žarna tampa nepaslanki, susisukusi, linkusi į kolitą, divertikuliozę bei kitus susirgimus.

Šviežių, žalių daržovių bei vaisių sultys padeda aprūpinti visas organizmo ląsteles ir audinius elementais ir maitinančiais enzimais, kurie jiems reikalingi tokiu pavidalu, kokį geriausiai suvirškina bei įsisavina.

Atkreipkite dėmesį į pavadinimą – maitinantys enzimai. Šis terminas apie enzimus, esančius mūsų maiste. Organizmo ląstelės ir audiniai atitinkamai turi daug savo enzimų, kurie padeda virškinti bei įsisavinti maistą.

Pavyzdžiui, ore, kurį įkvepiame, yra maždaug 20 procentų deguonies ir 80 procentų azoto. O iškvepiamą orą daugiausia sudaro angliarūgštės dujos ir anglies rūgštis. Kas atsitinka azotui? Kai tik oras pasiekia mažytes, panašias į vynuogių kekę alveoles, pradeda veikti dvi plaučiuose esančių enzimų grupės. Viena išskiria deguonį, kita azotą. Deguonis kaupiamas, enzimams padedant, kraujas jį išnešioja po visą organizmą, o azotas „transportuojančių“ enzimų dėka patenka į organizmą proteinui pagaminti.

Burnos ertmėje, skrandyje, žarnyne bei visame organizme yra begalė enzimų. Daugiau kaip dvylika jų rūšių virškina bei įsisavina maistą, padeda ir jo atomuose bei molekulėse esantys enzimai.

VIRTAS MAISTAS

Gyvename atomo amžiuje, ir virto maisto vartojimas silpnina mus, sukurdamas fizinį bei protinį konfliktą. O tai savo ruožtu yra gyvenimo normalios tėkmės kliūtis.
Kaip jau buvo pasakyta, žalių šviežių daržovių bei vaisių sultys aprūpina visas organizmo ląsteles reikalingais elementais. Privalome atminti, kad virti ir apdoroti maisto produktai sudaro galimybę egzistuoti, bet tai nereiškia, kad jie pajėgia regeneruoti atomus, suteikiančius organizmui gyvybinės jėgos. Atvirkščiai, nuolat vartojant virtą ir apdorotą maistą, ląstelės ir audiniai išsigimsta.

Galima gerai valgyti keturis ar net penkis kartus per dieną, ir vis dėlto organizmas badaus, jei maiste nebus reikalingų elementų, jei bus pažeista enzimų pusiausvyra.

Vaisių sultys valo žmogaus organizmą, bet vaisiai turi būti prinokę. Vaisių nepatartina valgyti su maistu, kuris turi krakmolo ir cukraus. Įvairūs vaisiai patys aprūpina organizmą visais būtinais angliavandeniais bei cukrumi.

Daržovių sultys stiprina organizmą. Jos turi visų amino rūgščių, mineralinių druskų, jeigu sultys vartojamos tik šviežios, žalios, be apsaugančių jas nuo gedimo medžiagų, jeigu gerai išspaustos. Mat vertingiausios medžiagos yra giliai ląstelienoje ir jas sunkiau pasiekti, todėl daržoves reikia kramtyti.
Žalias augalinis maistas yra žmogaus maistas, tačiau ne visi pajėgia iš karto pakeisti nuo vaikystės įsišaknijusį įprotį valgyti virtą maistą ir pradėti vartoti tik žalią. Tokia staigi permaina gali sukelti nerimą. Nereikia išsigąsti: šis nerimas yra naudinga apsivalymo reakcija. Tuo atveju protinga pasikonsultuoti su žmogumi, turinčiu tokios reakcijos patirties.
Reikia didelės valios pereiti prie natūralaus maisto, bet tai su kaupu atsipirks.

Visais atvejais šviežios, žalios daržovių sultys yra labai reikalingos bet kokiam maistui papildyti. Tai itin svarbu žmonėms, vartojantiems mišrų maistą, nes kaip tik jiems stinga tų gyvų elementų ir vitaminų, kuriuos organizmas gauna iš natūralių šviežių sulčių.

Nėra sveika valgyti tik žalią maistą be įvairių šviežių žalių sulčių: labai didelis procentas atomų, sudarančių maistingas medžiagas žaliuose produktuose, padeda virškinti bei įsisavinti maistą, yra tarsi energijos degalai. Virškinimas paprastai trunka 3-4 arba 5 valandas po valgio. Šie atomai, truputį maitinantys organizmą, daugiausia eikvojami kaip kuras. Ir tik mažas procentas lieka audiniams bei ląstelėms atstatyti.

O kai geriame šviežias daržovių sultis, situacija visiškai kitokia, nes sultys suvirškinamos ir įsisavinamos per 10-15 minučių. Jos beveik visos panaudojamos organizmo ląstelėms, audiniams, liaukoms ir organams maitinti bei atstatyti. Virškinimas ir įsisavinimas baigiasi labai greitai bei efektyviai, minimaliai būna apkrauti virškinimo organai.
SVARBIAUSIA, KAD JŪS TAS SULTIS GERTUMĖT BŪTINAI ŠVIEŽIAS IR KASDIEN.

SULTYS – NEKONCENTRUOTAS MAISTAS

Koncentruotas maistas nebeturi vandens. O sultys yra skystas maistas, kurį dažniausiai sudaro aukščiausios kokybės organinis vanduo, turintis būtent tų atomų ir molekulių, kurių organizmo ląstelėms bei audiniams labiausiai reikia.

Norint gerti „pilnavertes“ sultis, svarbu, kad daržovių ir vaisių ląsteliena būtų gerai ištrinama. Tik tada svarbiausi elementai išsiskiria iš ląstelienos. „Pilnavertes“ sultis, kaip organišką gyvą maistą, žmogaus organizmas įsisavina labai sparčiai. Jos nuostabiai atstato organizmą.

Sultys yra vertingiausias maistas. Pavyzdžiui, lygindami morkų sultis su šviežiu karvės pienu, matome, kad vandens tuose dviejuose produktuose yra beveik vienodai.

Žinoma, lyginti karvės pieną su morkų sultimis – absurdiška. Karvės pienas – produktas, daugiausia žmogaus organizme gaminantis gleives. Kazeino karvės piene labai daug, maždaug 300 procentų daugiau negu motinos piene (kazeinas – šalutinis produktas, gaunamas iš pieno, vartojamas kaip geri klijai). Todėl vaikai ir suaugę, geriantys tokį pieną, turi daug gleivių, dažnai kenčia nuo persišaldymo, slogos, tonzilito, adenoidų, pažeidžiami jų bronchai, tuo tarpu morkų sultys yra viena geriausių priemonių organizmui apsivalyti nuo gleivių.

Vartojant karvės pieną, daug gleivių atsiranda ne tik vaikų, bet ir suaugusių organizme. Pastariesiems gleivių sankaupa žymiai pavojingesnė, nes organizmo atsparumas su amžiumi silpnėja.
Jeigu jau labai norisi gerti pieną, tai vienintelis, tinkamas žmogui – nuo vaikystės iki senatvės – yra ožkos pienas.
Šviežias ožkos pienas negamina gleivių. Jį galima gerti tik šviežią, pakaitinus iki 47°C.

Vaikui geriausiai tinka motinos pienas (žinoma, jei motina valgo natūralų maistą), po jo – ožkos pienas; prie jo galima vartoti žalias morkų sultis arba bet kokias kitas šviežias augalų sultis. O apie pieną mes dar pakalbėsime.
Įvairios žmogaus kūno dalys ir organai yra sudaryti iš mikroskopinių ląstelių, kurios turi anksčiau minėtų elementų. Normaliame žmogaus gyvenime šios ląstelės nuolat miršta ir turi būti atstatytos. Tam reikia valgyti „gyvą“ organinį maistą, turintį daug organinių ir mineralinių medžiagų bei druskų, kurios reikalingos organizmo efektyviai veiklai.

Dieta, kuri daugiausia arba visiškai sudaryta iš gyvybinės jėgos neturinčio maisto, būtinai sukelia šių ląstelių sutrikimus bei ligas. Kad organizmas natūraliai grįžtų į normalią būseną, reikia gerai jį išvalyti ir nuolat jį atstatyti vartojant žalias daržovių sultis, nes jos labai greitai papildo organizmą trūkstamais elementais.

Toliau pateikiami nurodymai, kaip tinkamai naudoti sultis.


Gerb. skaitytojai,
likusią dalį galėsite perskaityti atsisiuntę PDF rinkmeną, paspaudę žemiau esančią nuorodą:

  Normanas Vokeris - Ko stinga mūsų organizmui (762,5 KiB, 15 767 atsisiuntė)

Sarmatai

Sarmatai

Gerbiami skaitytojai, jeigu manote, kad informacija pateikta sarmatas.lt tinklapyje buvo jums nors kažkiek naudinga - jūs galite paremti tinklapį SMS žinute arba piniginiu pavedimu į redaktoriaus sąskaitą. Visos jūsų paaukotos lėšos eis tinklapio plėtrai. Iš anksto dėkojame.

Pasidalinkite su sarmatas.lt savo naujiena ar video siužetu!

Gauti naujienlaiškį per Google FeedBurner



Naujienos iš interneto

komentarai 4

  1. Eglė says:

    Pastebėjau, kad Vokeris yra dažnai cituojamas, jo detoksikacijos metodą savo knygoje aprašė Malachovas, informaciją apie įvairias sultis panaudojo Tombakas ir dar kažkur buvau užtikusi…

  2. dakas says:

    Ačiū,
    tikrai puiki medžiaga norintiems suprasti procesus vykstančius organizme ir gyventi bent kiek sveikiau.

  3. Gintare says:

    Iseina, kad be suciaspaudziu neimanoma sveikai gyventi :( Ir kaip taip Dievulis viska apgalvojo mus kurdamas, o vat po sulciaspaude kiekvienam gimstanciajam ir pamirso prideti . Nors, pries 30 metu buvo sakoma, kad motina turi nusitraukti piena is kruties, kurio kudikis neistraukia – irgi, suprask, kad pientraukis yra tai ko stinga motinos organizmui :) Tik paskui zmones dasiprotejo, kad nieko nusitraukti nereikia, viskas yra idealiai suredyta, ir tokiu pavyzdziu yra ne vienas, Tai va, mieli zmogeliai, sulciaspaudziu tikrai nestinga musu organizmui :)

  4. Jurate To: Gintare says:

    Gintare, jeigu remtis tavo issakyta teorija, tai Dievulis ir puodu maisto gaminimui pamirso prideti…. tai va, ju irgi neturetu mums stigti ir griztame prie tos pacios tiesos, kad zalias maistas mums yra butinas. Aciu gerbiamam Broniui Vysniauskui uz gerus patarimus ir atsakymus kodel turetumem pasinaudoti tais patarimais.

Rašyti atsiliepimą

Paaiškinimas,
Atsiliepimų skiltis skirta pasidalinti savo nuomone straipsnio tema, ir mums svarbios jūsų nuomones.
Tuo pačiu norime priminti, kad tai nėra skaitytojų tarpusavio rietenų sritis, todėl prašome valdyti savo
emocijas ir nepaversti šios vietos balaganu ir/ar keiksmų mokykla. Taip pat bus sulaikomi iš PROXY
serverių rašomi komentarai.
Komentarai nėra cenzūruojami, bet programa gali automatiškai išmesti atsiliepimus, su keiksmažodžiais.
P.S. Siekiant apsisaugoti nuo reklaminių robotų, peržiūrai taip pat bus sulaikomi komentarai, kuriuose
bus rasta nuorodų, tad rekomenduojame jas dėti be pradinių "http" ir "www".

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

top